Opret ad hoc-gruppe
Hvis du har en ide til at etablere en ad hoc-gruppe i ROAL, så har vi udarbejdet nogen retningslinjer og et materiale til inspiration.
Netværk i Jylland
Ad-hoc-gruppen arbejder med følgende emner:
- Læse og skriveteknologier i undervisningsmiljøet.
- IT som kvalificerende redskab.
- De tekniske og programmelle løsninger, skal facilitere elevernes fortsatte inklusionsmuligheder i hjemklassen i grundskolens normalklasser.
- Vejlederrollen i forhold til opgaven med anerkendende kollegavejledning, sparring med kolleger, forældre og ledelser på skolen.
- Udgangspunktet for både den konventionelle og den digitale læse-skriveudvikling, er elevens anvendelse af digitale materialer LST og anvendelse i elevens normale læringsrum, inkluderet i hjemklassen.
- Thisted, Skive og Aarhus kommuner tager initiativ til etablering af gruppen. Det er meningen at den efterfølgende organisering aftales blandt deltagerne. Hold øje med annonceringen i Ordblindenetværket, ROALs hjemmeside og NOTA´s hjemmeside.
Da der er langt fra syd til nord og omvendt i Jylland, er der forsøgt at oprette lignende grupper i både nord og syd. Det første møde i Nord har været afholdt i Aalborg. Mødet i Midt er åben for alle interesserede – mail til Visti Søvsø Hansen.
Elever i risiko for ordblindhed og adgang til Nota
Mål:
Alle ordblinde børn i grundskolen skal have adgang til Nota. Der gives adgang til alle elever, der er testet i risiko for ordblindhed. Adgangen er begrænset indtil den nationale ordblindetest er taget, det vil betyde, at målet er at give et midlertidigt medlemskab af Nota.
Argumenter:
- 80 – 90 % af dem som er testet i risiko for ordblindhed viser sig rent faktisk at være ordblinde ved den nye national ordblindetest.
- Ved at give adgang til Nota styrkes børnenes læse-og skrivekompetencer, det vil sige styrkelse af konventionel læsekompetence
- Tilvænning til talesyntese er vigtig.
- Mental sundhed: ligestilling af alle i klassen, betydningen af at kunne følge med i undervisningen
- Økonomisk argument. Undersøgelse som viser socioøkonomiske fordele, det er en besparelse, hvis ordblinde gennemfører folkeskole, uddannelse og kommer i job.
Problemstilling:
Adgang til digitale materialer for den yngste målgruppe er ikke optimal.
Beslægtet problemstilling:
Der er skabt en ny gruppe handicappede/ordblinde, som er kommet i klemme. Er man alene testet med den nye risikotest, kan diagnosen ’ordblind’ ikke stilles. Dermed har eleven ikke de rettigheder, som ordblinde har, fx adgang til Nota.
Præcisering af testvejlederes kvalifikationer
Ad-hoc-gruppen har arbejdet med at præcisere testvejledernes kvalifikationer i forbindelse med national ordblindetest (på grundskoleniveau). Se forslaget under produkter.